ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Samenstellen gezonde maaltijd volgensNRV
  

Component behoort tot O.O.: Voedingswetenschappen 2
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 10141
Academiejaar: 2009-2010
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: Periode 3
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 35
Totaal aantal contacturen: 18
Totaal studietijd: 45,5
Deeltijds programma: deel 1
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Aerts Ingrid


 

KORTE OMSCHRIJVING
Tijdens deze lessen worden de aanbevelingen van de HGR toegepast op de maaltijden. Zowel kwantitatief als kwalitatief worden de verschillende maaltijden en het maaltijdenpatroon opgebouwd, geïnterpreteerd.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD107 Zet theorie en nieuwe inzichten om in praktijkvoorbeelden.
  • VD119 Stelt de cliënt centraal.
  • VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
  • VD122 Respecteert de eigenheid van de cliënt.
  • VD133 Drukt zich deskundig uit, zowel naar professionelen als naar leken.
  • VD134 Gebruikt een correcte schrijf- en spreektaal (spelling, grammatica, zinsbouw, woordkeuze, tekstverbanden, structuur).
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
  • VD238 Kijkt kritisch naar beschikbare gegevens.
  • VD239 Geeft aan welke informatie ontbreekt en gaat ernaar op zoek.
  • VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
  • VD242 Ziet verbanden en maakt ze expliciet.
  • VD243 Laat zich niet leiden door veronderstellingen en vooroordelen - baseert zich op feiten.
  • VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
  • VD245 Houdt rekening met de praktische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen.
  • VD246 Toont zich resultaatgericht.
  • VD247 Neemt zelfstandig beslissingen.
  • VD248 Bereidt taken systematisch voor.
  • VD252 Pakt problemen praktisch aan.
  • VD253 Pakt problemen creatief aan.
  • VD255 Respecteert timing en afspraken.
  • VD256 Verwerkt gegevens correct.
  • VD257 Controleert eigen werk op fouten en vergissingen en corrigeert.
  • VD258 Levert onder druk correcte resultaten.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD364 Zet wetenschappelijke kennis om in een specifiek voedings- en/of dieetadvies.
  • VD365 Vertaalt het gezondheidsbeleid in praktische en haalbare toepassingen.
  • VD370 Treedt adviserend en coördinerend op met betrekking tot voedselbereiding en distributie.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
    • past de richtlijnen van de Nationale Raad van de Voeding in verband met de voedingsaanbevelingen in België toe
    • stelt op basis van deze richtlijnen een gezonde maaltijd samen
    • ontdekt de voedingsfouten in een voedingsanamnese
    • zoekt een alternatief voor voedingsfouten
    • schrijft een eenvoudig voedingsadvies uit
    • maakt een kritische vergelijking tussen de Belgische en de Nederlandse voedingsaanbevelingen
LEERINHOUDEN

Medisch wetenschappelijke kennis en algemene voedingsinzichten worden in toegepaste voedingsleer geïntegreerd tot specifieke voedingsaanbevelingen. De Hoge Gezondheidsraad heeft in samenwerking met de Nationale Raad van de Voeding, voedingsaanbevelingen voor België uitgeschreven
Via oefeningen worden recepten en menu’s opgesteld en aangepast aan de grondbeginselen van een gezonde voeding.
Volgende hoofdstukken komen hierbij aan bod:

  • Het maaltijdenpatroon: de definitie en de energieverdeling tussen de verschillende maaltijden.
  • Het ontbijt: Het belang en de samenstelling van een volwaardig ontbijt.
  • De tweede broodmaaltijd: Het belang en de samenstelling van de tweede broodmaaltijd.
  • De warme maaltijd: Het belang en de samenstelling van de warme maaltijd.
  • De tussendoortjes: het belang en de samenstelling van de tussendoortjes.
  • Vergelijking Belgische en Nederlandse voedingsnormen.

STUDIEMATERIAAL
  • cursus Samenstellen gezonde maaltijd– auteur Ingrid Aerts - Plantijn Hogeschool
  • tijdschriften in de bibliotheek
  • plantijn kennislijn
  • Belgische Voedingsmiddelentabel, 5de editie NUBEL, ISBN 9789074362009, 2009.
  • Brochure: Voedingsaanbevelingen voor België, Hoge gezondheidsraad, versie november 2006.
  • Brochure: Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, Hoge Gezondheidsraad, revisie januari 2005
  • eigen kookboeken en die van de bibliotheek

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

16

 lesuren

  32,00

practicum en oefeningen:

0

 lesuren

  00,00

vormen van groepsleren:

0

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

32

 klokuren

  64,00

Verdere toelichting:
  • Hoorcolleges
  • Groepsleren: De gegeven opdrachten worden per 2 studenten uitgewerkt, deels tijdens de hoorcolleges met feedback van docent, deels afwerken buiten de hoorcolleges.

EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • Integratieve toets INT3-1 (90% van de punten van deze component): criteria:
    • gevolgde methodiek
    • toepassen van de juiste formules
    • omzetten van voedingsstoffen naar voedingsmiddelen
    • correctheid van de antwoorden en berekeningen
    • volledigheid van de argumentatie
    • logische opbouw van de argumentatie
    • duidelijke, heldere formulering van de antwoorden 
  • Alle werkcolleges zijn verplicht met evaluatie opdrachten (10%).
  • Studenten die afwezig zijn op INT3-1 krijgen een A als beoordeling: dus A voor het opleidingsonderdeel ‘voedingswetenschappen 2'.
  • Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten: zie periodeboek onder 3. Overzicht van de lesweken - punt 6. toetsing.

tijd voor examinering
uren
2

%
 
 04,00

Tweede examenperiode
  • Studenten die niet geslaagd zijn op het opleidingsonderdeel 'Voedingswetenschappen 2' leggen de twee integratieve toetsen van dit onderdeel opnieuw af.
  • INT3-1 telt voor 100% van zijn component (de jaarpunten tellen niet mee)
  • Studenten die afwezig zijn op de INT3-1 krijgen een A als beoordeling: dus A voor het opleidingsonderdeel 'Voedingswetenschappen 2'
  • Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten: zie periodeboek onder 3. Overzicht van de lesweken - punt 6. toetsing.