ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Gezondheidsorganisatie
  

Component behoort tot O.O.: Voedingswetenschappen 2
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 10140
Academiejaar: 2009-2010
Type: kernondersteunend
Niveau: inleidend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: Periode 3
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 20
Totaal aantal contacturen: 12
Totaal studietijd: 26
Deeltijds programma: deel 1
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en):


 

KORTE OMSCHRIJVING

Je krijgt met deze lessenreeks een overzicht van de huidige stand van zaken binnen de gezondheidsorganisatie in België en Europa.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD107 Zet theorie en nieuwe inzichten om in praktijkvoorbeelden.
  • VD110 Denkt vanuit uiteenlopende standpunten en referentiekaders.
Algemene beroepsgerichte competenties
    Beroepsspecifieke competenties
    • VD365 Vertaalt het gezondheidsbeleid in praktische en haalbare toepassingen.

    SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
    • geeft aan voor welke gezondheidszorgaspecten en voor welke aspecten van de eigen beroepsuitoefening welke overheid bevoegd is en welke de betrokken instanties zijn.
    • kent het basisjargon gezondheidszorgorganisatie.
    • ziet in hoe het beleid en regelgeving inzake gezondheidszorgorganisatie globaal tot stand komt.
    • zoekt gericht en doelmatig informatie over thema’s gezondheidsorganisatie in het algemeen en over aspecten van de diëtistenpraktijk in de diverse lijnen van de gezondheidszorg en netwerken in het bijzonder.
    • duidt actuele persinfo rond gezondheidsorganisatie
    • duidt welke rol diverse actoren en netwerken hebben in de gezondheidszorg.
    LEERINHOUDEN
    • Situering Belgische gezondheidsorganisatie (constitutioneel, bevoegdheidsverdeling)
    • Federale gezondheidsorganisatie (Sociale zekerheid, Ziekteverzekering, RIZIV met o.a.  de specifieke overeenkomsten met diëtisten, relevante FOD’s, mijlpalen in de federale wetgeving).
    • Vlaamse gezondheidsorganisatie (Structuur overheid, bevoegdheden, beleid, I.V.A.’s en E.V.A.’s, relevante mijlpalen in de Vlaamse regelgeving, thuiszorg, netwerken).
    • Provinciale en lokale inbreng in gezondheidszorgorganisatie
    • Gezondheidsorganisatie op Europees en wereldniveauInformatiebronnen en doelmatig zoeken naar info over organisatie van de gezondheidszorg

    STUDIEMATERIAAL
    • Cursus "Gezondheidsorganisatie voor diëtisten" - auteur D. De Ridder - Plantijn Hogeschool
    • Schriftelijke richtlijn "Groepsprojecten Gezondheidsorganisatie" (D. De Ridder)
    • Webadressen besproken overheden en instanties
    • Duiding van actuele persberichten inzake gezondheidsorganisatie

    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    6

     lesuren

      21,43

    practicum en oefeningen:

    0

     lesuren

      00,00

    vormen van groepsleren:

    4

     lesuren

      14,29

    studietijd buiten contacturen:

    16

     klokuren

      57,14

    Verdere toelichting:
    • Hoorcolleges
    • Werkcolleges
    • Groepsleren

    EVALUATIE

    Eerste examenperiode
    • INT3-2
    • Evaluatie Groepsproject
    • Peerevaluatie
    • Voorwaarde voor evaluatie: verplichte aanwezigheid op hoor- en werkcolleges met tussentijdse bespreking van de groepsprojectopdrachten.
    • De studenten die afwezig zijn op INT3-2 krijgen een A als beoordeling: dus A voor het opleidingsonderdeel 'Voedingswetenschappen 2'
    • Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten: zie periodeboek onder 3. Overzicht van de lesweken - punt 6. toetsing.

    tijd voor examinering
    uren
    2

    %
     
     07,14

    Tweede examenperiode
    • INT3-2 wordt hernomen voor 100% (de jaarpunten tellen niet meer mee)
    • Studenten die niet geslaagd zijn op het opleidingsonderdeel ‘voedingswetenschappen 2' leggen de twee integratieve toetsen van dit opleidingsonderdeel opnieuw af.
    • Studenten die afwezig zijn op INT3-2 krijgen een A als beoordeling: dus A voor het opleidingsonderdeel 'Voedingswetenschappen 2'
    • Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten: zie periodeboek onder 3. Overzicht van de lesweken - punt 6. toetsing.