ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Basispakket anatomie
  

Component behoort tot O.O.: Biomedische wetenschappen 1
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 10131
Academiejaar: 2009-2010
Type: kernondersteunend
Niveau: inleidend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: Periode 1
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 50
Totaal aantal contacturen: 10
Totaal studietijd: 39
Deeltijds programma: deel 2
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Van Eyken Els


 

KORTE OMSCHRIJVING
Voedsel dient hoofdzakelijk als bouw- en brandstof en bestaat uit grote biomoleculen. De mechanische verkleining van het voedsel, door het te kauwen, is lang niet voldoende. De spijsverteringsorganen, die samen het  spijsverteringsstelsel vormen, bewerken het voedsel zodanig dat de grote polymeren tot hun bouwstenen (monomeren) worden afgebroken. Alleen zo kunnen ze opgenomen worden in het lichaam. Deze biochemische vertering is mogelijk door de inwerking van enzymen die  op verschillende plaatsen in ons spijsverteringskanaal worden geproduceerd. Enzymen zijn eiwitten die reacties laten verlopen door verlaging van de activeringsenergie zonder daarbij zelf verbruikt te worden.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD106 Houdt uit eigen initiatief vakkennis op peil.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
Beroepsspecifieke competenties

    SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
    • legt de ligging, bouw en functie van de verschillende spijsverteringsorganen uit
    • legt de enzymwerking op de verschillende voedingscomponenten uit
    • legt het homeostatisch verband met andere stelsels kunnen uit
    LEERINHOUDEN

    De verschillende spijsverteringorganen zorgen samen voor het bewerken van het voedsel zodanig dat de grote polymeren tot hun bouwstenen (monomeren) worden afgebroken. De verschillende organen worden anatomisch, morfologisch en fysiologisch besproken.  De biochemische vertering is mogelijk door de inwerking van enzymen die op verschillende plaatsen in ons spijsverteringskanaal worden geproduceerd.


    STUDIEMATERIAAL
    • Theoriecursus: Anatomie - auteur: Patricia Winnen - Plantijn Hogeschool
    • anatomische modellen
    • CD-rom interActive Physiology E. Marrieb bibliotheek 00001 890312
    • naslagwerk in de bibliotheek: Essentials of Human Anatomy - auteur: Eliane N.Marieb- ISBN 8053-4040-5 (6e editie)
    • Zakwoordenboek der geneeskunde - auteur: Coëlho - ISBN 90-6228-322-5 (meest recente editie)

    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    8

     lesuren

      20,51

    practicum en oefeningen:

     lesuren

      00,00

    vormen van groepsleren:

     lesuren

      00,00

    studietijd buiten contacturen:

    29

     klokuren

      74,36

    Verdere toelichting:

    Hoorcollege


    EVALUATIE

    Eerste examenperiode

    INT 1-3: schriftelijke toets met kennisvragen

    Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten: zie periodeboek onder 3. Overzicht van de lesweken - punt 6. toetsing.

     


    tijd voor examinering
    uren
    2

    %
     
     05,13

    Tweede examenperiode

    idem.