ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Voeding en energie
  

Component behoort tot O.O.: Voedingswetenschappen 1
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 10123
Academiejaar: 2009-2010
Type: kern
Niveau: inleidend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: Periode 1
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 20
Totaal aantal contacturen: 11
Totaal studietijd: 26
Deeltijds programma: deel 1
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Janssens Carla


 

KORTE OMSCHRIJVING

In de lessenreeks ‘Voeding en energie’ leren de studenten om de chemische energie in voedingsstoffen te linken aan de energiebehoefte van een individu. We volgen hierbij de richtlijnen van de NRV (Nationale Raad van de Voeding / Hoge Gezondheidsraad) inzake de aanbevolen hoeveelheden van de energieleverende voedingsstoffen. Met eenvoudige casussen leren de studenten om de dagelijkse energiebehoefte te berekenen en deze te vertalen naar hoeveelheden koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

    Algemene beroepsgerichte competenties
    • VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
    • VD238 Kijkt kritisch naar beschikbare gegevens.
    • VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
    • VD256 Verwerkt gegevens correct.
    Beroepsspecifieke competenties

      SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
      • kent de energie-inhoud van voedingsstoffen via de Atwater factoren
      • kent de begrippen basaal metabolisme, rust metabolisme, thermogenese, BMI, activiteitsenergie
      • voert gepersonaliseerde berekeningen van BMI en energiebehoefte uit op basis van James & Shofield en Harris & Benedickt in combinatie met de PAL-indexen 
      • berekent de energieverdeling en het energieprocent volgens de voedingsstoffen die kcal leveren
      LEERINHOUDEN
      • Chemische energie in de voeding
      • BMI
      • Basaal en rust metabolisme, thermogenese
      • Fysieke activiteit  (PAL-indexen)
      • Casus-oefeningen  (BMI, energiebehoeften volgens Harris-Benedict en James-Shoffield en energieverdeling)

      STUDIEMATERIAAL
      • Cursus 'Voeding en Energie' - Carla Janssens - Plantijn Hogeschool 2009-2010
      • NUBEL, Belgische Voedingsmiddelentabel  ISBN 9789074362009 - (2009)
      • Voedingsaanbevelingen voor België, Hoge Gezondheidsraad (herziening november 2006)
      • Maten & Gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, Hoge Gezondheidsraad  (2005)
      • Vakliteratuur (bib)
      • Eenvoudig rekenmachine

      WERKVORMEN
      Soort werkvorm uren  

      %

      hoor- en werkcolleges:

      10

       lesuren

        32,26

      practicum en oefeningen:

      0

       lesuren

        00,00

      vormen van groepsleren:

      0

       lesuren

        00,00

      studietijd buiten contacturen:

      20

       klokuren

        64,52

      Verdere toelichting:

      1 hoorcollege.

      Alle werkcolleges bestaan uit het oplossen van casussen


      EVALUATIE

      Eerste examenperiode

      deel 2 van INT1-1 : Casus (15% van INT1-1): berekening van de energiebehoefte gecombineerd met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad voor de voedingsstoffen die energie leveren.

      Geslaagd zijn voor zowel Voedingsleer, Voeding en Energie als Chemie I is een noodzakelijke voorwaarde om geslaagd te zijn voor INT1-1

      Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten: zie periodeboek onder 3. Overzicht van de lesweken - punt 6. toetsing.


      tijd voor examinering
      uren
      1

      %
       
       03,23

      Tweede examenperiode
      Uitsluitend evaluatie op basis van de integratieve teoets van dit opleidingsonderdeel.