1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Voeding en energie |
|
|
|
Component behoort tot O.O.: |
Voedingswetenschappen 1 |
Afstudeerrichting: |
VD:Voedings- en dieetkunde |
Code: |
10123 |
Academiejaar: |
2009-2010 |
Type: |
kern |
Niveau: |
inleidend |
Programmajaar: |
1 |
Periode binnen het modeltraject: |
Periode 1 |
Aantal studiepunten: |
nvt |
Wegingscoëfficient: |
20 |
Totaal aantal contacturen: |
11 |
Totaal studietijd: |
26 |
Deeltijds programma: |
deel 1 |
Vrijstelling of overdracht: |
niet mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Janssens Carla
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
In de lessenreeks ‘Voeding en energie’ leren de studenten om de chemische energie in voedingsstoffen te linken aan de energiebehoefte van een individu. We volgen hierbij de richtlijnen van de NRV (Nationale Raad van de Voeding / Hoge Gezondheidsraad) inzake de aanbevolen hoeveelheden van de energieleverende voedingsstoffen. Met eenvoudige casussen leren de studenten om de dagelijkse energiebehoefte te berekenen en deze te vertalen naar hoeveelheden koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
- VD238 Kijkt kritisch naar beschikbare gegevens.
- VD240 Onderscheidt hoofd- en bijzaken.
- VD256 Verwerkt gegevens correct.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
- kent de energie-inhoud van voedingsstoffen via de Atwater factoren
- kent de begrippen basaal metabolisme, rust metabolisme, thermogenese, BMI, activiteitsenergie
- voert gepersonaliseerde berekeningen van BMI en energiebehoefte uit op basis van James & Shofield en Harris & Benedickt in combinatie met de PAL-indexen
- berekent de energieverdeling en het energieprocent volgens de voedingsstoffen die kcal leveren
|
|
LEERINHOUDEN
|
- Chemische energie in de voeding
- BMI
- Basaal en rust metabolisme, thermogenese
- Fysieke activiteit (PAL-indexen)
- Casus-oefeningen (BMI, energiebehoeften volgens Harris-Benedict en James-Shoffield en energieverdeling)
|
STUDIEMATERIAAL
|
- Cursus 'Voeding en Energie' - Carla Janssens - Plantijn Hogeschool 2009-2010
-
NUBEL, Belgische Voedingsmiddelentabel ISBN 9789074362009 - (2009)
- Voedingsaanbevelingen voor België, Hoge Gezondheidsraad (herziening november 2006)
- Maten & Gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, Hoge Gezondheidsraad (2005)
- Vakliteratuur (bib)
- Eenvoudig rekenmachine
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
10
|
lesuren
|
32,26
|
practicum en oefeningen:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
vormen van groepsleren:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
20
|
klokuren
|
64,52
|
Verdere toelichting:
1 hoorcollege.
Alle werkcolleges bestaan uit het oplossen van casussen
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
deel 2 van INT1-1 : Casus (15% van INT1-1): berekening van de energiebehoefte gecombineerd met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad voor de voedingsstoffen die energie leveren.
Geslaagd zijn voor zowel Voedingsleer, Voeding en Energie als Chemie I is een noodzakelijke voorwaarde om geslaagd te zijn voor INT1-1
Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten: zie periodeboek onder 3. Overzicht van de lesweken - punt 6. toetsing.
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Uitsluitend evaluatie op basis van de integratieve teoets van dit opleidingsonderdeel.
|
|
| |
|