ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Projecten periode 3
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 10120
Academiejaar: 2009-2010
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: Periode 3
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 50
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma: deel 2
Examencontract: niet mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Vanherle Koen


 

KORTE OMSCHRIJVING

Tijdens de projectweken voer je in projectgroep één of twee opdrachten uit. Een lector staat in voor de begeleiding. Door intensief in groep te werken verdiep je niet alleen jouw kennis uit de lesweken maar verwerf je bovendien bijkomende competenties zoals werken in teamverband, verwerven en werken van informatie, rapporteren. Het onderwerp van het project komt uit het werkveld en sluit aan bij de inhoud van de periode. Dit project behandelt 'gezonde maaltijden' aan de hand van een casus. Merkenkennis en sociologische aspecten komen ook aan bod. Opstellen van een voedingsadvies.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD102 Leert systematisch uit eigen ervaring, fouten en successen.
  • VD103 Leert systematisch uit ervaring van anderen.
  • VD105 Vraagt en geeft feedback.
  • VD110 Denkt vanuit uiteenlopende standpunten en referentiekaders.
  • VD112 Doet voorstellen voor verandering.
  • VD119 Stelt de cliënt centraal.
  • VD121 Geeft concreet advies, aangepast aan de situatie.
  • VD122 Respecteert de eigenheid van de cliënt.
  • VD129 Erkent en waardeert de inbreng van anderen.
  • VD134 Gebruikt een correcte schrijf- en spreektaal (spelling, grammatica, zinsbouw, woordkeuze, tekstverbanden, structuur).
  • VD135 Luistert actief.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD245 Houdt rekening met de praktische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen.
  • VD249 Houdt overzicht tijdens de voortgang van een project.
  • VD251 Maakt duidelijke afspraken en komt ze inhoudelijk na.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD360 Geeft in de praktijk blijk van vakspecifieke kennis op het gebied van klinische diëtetiek.
  • VD363 Onderzoekt actief de noden en verwachtingen van de klant.
  • VD368 Functioneert in interprofessionele teams.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN

1. brengt voedingsaanbevelingen zowel op wetenschappelijke als op populistische wijze naar voor
2. beoordeelt een product op basis van prijs/kwaliteit.
3. onderzoekt een segment van de markt van beschikbare voedingsmiddelen .
4. verwerkt, interpreteert een voedingsanamnese (eetdagboek) en beoordeelt deze nutritioneel.
5. schrijft een gepersonaliseerde voedingsaanbeveling met weekschema uit, volgens NRV.
6. stelt een bestellijst op (huishoudelijk niveau).
7. maakt prijsberekeningen.
8. geeft voedingsaanbevelingen aan mensen, rekening houdend met sociologische omstandigheden zoals een laag inkomen.
9. past voedingsaanbevelingen aan aan de voedingsgewoonte van mensen uit andere Europese landen wonend in Belgie.


VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

geen


Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

kooklab 1, communicatie en anamnese, voedingswetenschappen 2, voedingsmiddelentechnologie


Andere begincompetenties
Zie lijst begincompetenties opleiding VD.
LEERINHOUDEN

De leerinhoud kan gewijzigd worden in functie van de jaarplanning en voorziene tijd voor dit project.
Een definitieve versie van de opdracht van dit project wordt aan de studenten vóór aanvang van het project bezorgd.

  • Onderzoek van beschikbare voedingsmiddelen/merken in verschillende distributiekanalen (warenhuis, markt, buurtwinkels, ..).
  • Nutritionele beoordeling en vergelijking van voedingsmiddelen.
  • Casus: een manuele berekening met NUBEL van een eetdagboek (macro- en micronutriënten zoals ze in NUBEL voorkomen: eiwitten, vetten, koolhydraten, cholesterol, voedingsvezel, vitazmine A, vitamine C, ijzer en calcium).
  • Individuele berekeningen vergelijken en tot een consensusberekening komen.
  • De consensusberekeningen vergelijken met de aanbevelingen van de NRV en een nutritionele beoordeling uitschrijven.
  • Een voedingsaanbeveling (wetenschappelijk en populistisch) en een weekschema (in termen van voedingsmiddelen) uitschrijven rekening houdend met de aanbevelingen van de NRV en de sociologische omstandigheden van de casus.
  • Voor een volledig gezin voor een aantal volledige dagen gezonde budgetvriendelijke maaltijden samenstellen; en een bestellijst maken naar verschijningsvorm hiertoe opstellen.
  • Bezoek aan een OCMW-dienst naar keuze en een verslag hiervan maken en/of een marktbezoek in stad Antwerpen en een verslag hiervan maken.
  • Ervaringsuitwisseling tussen de projectgroepen na afloop van het project:
    tegengekomen problemen, gezochte oplossingen, consenus, wat geleerd,..

 


STUDIEMATERIAAL
  • Het algemene cgo-boek (methodiek aanpak project).
  • Periodeboek 3 (de definitieve opdracht en aanvullingen bij de projectopdracht worden meegedeeld via be-campus).
  • Plantijn Kennislijn
  • Alle studiemateriaal uit periode 3.
  • Informatie over voedingsmiddelen uit distributiekanalen of  andere informatiebronnen.
  • Informatiemateriaal in de bib.
  • Informatiemateriaal via internet.
  • e-campus

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

0

 lesuren

  00,00

practicum en oefeningen:

0

 lesuren

  00,00

vormen van groepsleren:

50

 lesuren

  64,10

studietijd buiten contacturen:

28

 klokuren

  35,90

Verdere toelichting:
  • Groepsleren: de projectgroep voert de opdracht uit volgens de methodiek uit het algemene cgo-boek (APACA) onder begeleiding van een tutor.
  • Door tutor begeleide projectgroepbijeenkomsten.
  • Andere begeleidingsmomenten: projectgroep kan contact opnemen met de eigen tutor of met de coach (inhoudelijke vragen).
  • Reflectie door de projectgroep (onder begeleiding van tutor).
  • Bespreking (met feedback) van de resultaten.
  • Ervaringsuitwisseling tussen verschillende projectgroepen.

EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • Evaluatie van het 'groepsproces' (25 % van de punten)
    criteria:
    - gevolgde methodiek (APACA) - stappenplan om tot product te komen (doelstellingen, bijsturen plan)
    - teamwerkplan
    - overeenstemming tussen planning en realisatie
    - taakverdeling
    - uitvoering taken
    - vergadertechniek
    - omgaan met feedback
    - grondig kunnen motiveren van gemaakte keuzes
    - gedragsankers groep (via criteria groepsassessment)

middelen:
- projectmap (inhoud: zie instructies algemene cgo-boek)
- teamwerkplannen en groepsverslagen
- opvolging door tutor
- reflectievergadering
- groepsprocesassessment (formulier periode 3)

Evaluatie van het 'groepsproduct' (50% van de punten) door projectteam van lectoren

Criteria:
- correcte beoordeling en vergelijking van voedingsmiddelen
- verslag van alle uitgevoerde berekeningen met NUBEL, zowel van het individuele als het groepswerk
- correctheid van de berekeningen (uitvoering en resultaten)
- verslag van de problemen, oplossingen en consensussen
- verslag van de voedingsaanbevelingen, weekschema, prijsberekeningen en bestelling van 3 dagen
- conform de sociologische context
- verslag van marktonderzoek en/of bezoek aan OCMW-dienst
- bibliografie

Middelen
- beoordeling door de projectverantwoordelijke lectoren o.b.v. volledige inhoud projectmap (zie algemene cgo-boek) 
- uitwisseling van ervaring in praktijkgroep

evaluatie van de individuele bijdrage (25% van de punten)
criteria:
- aanwezigheid tijdens projectgroepbijeenkomsten
- actieve inbreng
- constructieve omgang
- uitvoeren van taken
- nakomen van afspraken
- communicatieve aspecten
- omgaan met feedback
--> gedragsankers individu (via criteria 'peerassessment')

middelen:
- 180° feedback: assessment (via gedragsankers periode 3) door student zelf, peers en tutor
- individuele logboek (individuele bijdrage aan projectmap)
- reflectievergadering
- POP

* Geen afzonderlijke, schriftelijke toets over het project

De integratieve toets INT “voedingsmiddelentechnologie, warenwetgeving en merkenkennis” peilt via kennisvragen en toepassingsvragen naar volgende verworvenheden door het project (alle onderwerpen): - kennis en toepassing van de criteria van gezonde voeding - productkennis van courante waren en merken- productbeoordeling naar voedingswaarde toe - voedingsadvies/aankoopadvies (merken) naar consument toe

De integratieve toets INT ‘samenstellen gezonde maaltijd en voedingsvoorlichtingsmodellen’  peilt naar volgende verworvenheden door het project: kennisvragen en toepassingsvragen naar het correct uitvoeren van alle berekeningen en aanbevelingen in de context van de sociologische omstandigheden van de cliënt

* Afspraken:
* Een student die één van de beoordelingsniveaus mist  behaalt voor dit deel een A en krijgt dus de beoordeling A (afwezig) voor het opleidingsonderdeel ‘projecten periode 3’

* Berekening van het 'totaalcijfer' voor 'projecten':

  • dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de VUP's en tutors van het project op basis van de op de verschillende beoordelingsniveaus verworven punten
  • het totaalcijfer is in principe het gewogen gemiddelde (wegingsfactors staan hierboven vermeld) van de verschillende beoordelingsniveaus, maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
    • een tekort op één van de beoordelingsniveaus
    • afwezigheid tijdens projectactiviteiten
    • niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen en/of gedrangsankers

* studenten die om ernstige redenen een deel van de projectuitwerking missen, krijgen een individuele regeling (opleidingscoördinator)


tijd voor examinering
uren
0

%
 
 00,00

Tweede examenperiode

Bij een onvoldoende totaalcijfer op het project: een schriftelijke individuele toets over de inhoud van het project. De puntenverdeling voor de tweede zittijd is dan: 25% van de punten op deze individuele toets. De totaalpunten behaald op het project in eerste zittijd blijven meetellen voor 75%.