ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Projectweken
  

Component behoort tot O.O.: Projecten periode 1
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 10118
Academiejaar: 2009-2010
Type: kernondersteunend
Niveau: inleidend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: Periode 1
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 72
Totaal aantal contacturen: 32
Totaal studietijd: 56,16
Deeltijds programma: deel 2
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Vanherle Koen


 

KORTE OMSCHRIJVING

Tijdens de projectweken voer je in projectgroep één of twee opdrachten uit. Een lector staat in voor de begeleiding. Door intensief in groep te werken verdiep je niet alleen jouw kennis uit de lesweken maar verwerf je bovendien bijkomende competenties zoals werken in teamverband, verwerven en werken van informatie, rapporteren. Het onderwerp van het project komt uit het werkveld en sluit aan bij de inhoud van de periode. Dit project is opgebouwd rond een casus en omvat de berekening van de energiebehoefte en de voedingswaarde van een maaltijd. We toetsen de resultaten aan de aanbevelingen van NRV. Tijdens dit eerste project besteden we extra aandacht aan het leren werken in team en het planmatig aanpakken van een probleem.

 

 


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD101 Stelt het eigen handelen in vraag.
  • VD102 Leert systematisch uit eigen ervaring, fouten en successen.
  • VD103 Leert systematisch uit ervaring van anderen.
  • VD108 Vertaalt externe feedback in leerpunten.
  • VD109 Reageert flexibel op kritiek en commentaar.
  • VD112 Doet voorstellen voor verandering.
  • VD114 Moedigt anderen aan om door te zetten.
  • VD116 Toont inzet bij het realiseren van plannen en projecten.
  • VD130 Laat het groepsbelang primeren boven het eigen belang.
  • VD135 Luistert actief.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD237 Analyseert een problematiek vanuit relevante gegevens.
  • VD244 Integreert de gegevens tot samenhangende conclusies.
  • VD249 Houdt overzicht tijdens de voortgang van een project.
  • VD250 Maakt een duidelijk tijdsschema.
  • VD251 Maakt duidelijke afspraken en komt ze inhoudelijk na.
  • VD257 Controleert eigen werk op fouten en vergissingen en corrigeert.
Beroepsspecifieke competenties

    SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
    • stelt de energiebehoeften voor een casus op
    • werkt een receptuur uit
    • voert organoleptisch onderzoek uit
    • kookt lekker
    • rapporteert de bevindingen van het team
    LEERINHOUDEN
    • Berekenen energiebehoeften van een casus.
    • Berekenen voedingswaarde etiket van een dagmenu.
    • Bereiden van een opgegeven gerecht (receptuur, ingrediëntenlijst opstellen).
    • Organoleptisch onderzoek.
    • Voedingsaanbevelingen NRV .

    STUDIEMATERIAAL
    • Het algemene cgo-boek (methodiek aanpak project).
    • Periodeboek 1 (handleiding project).
    • Alle studiemateriaal uit periode 1.
    • Informatiemateriaal in de bib.
    • Informatiemateriaal via internet.
    • e-campus.

    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    0

     lesuren

      00,00

    practicum en oefeningen:

    0

     lesuren

      00,00

    vormen van groepsleren:

    30

     lesuren

      53,57

    studietijd buiten contacturen:

    24

     klokuren

      42,86

    Verdere toelichting:
    • Groepsleren: de projectgroep voert de opdracht uit volgens de methodiek aanpak project (algemene cgo-boek) onder begeleiding van een tutor .
    • Drie door tutor begeleide projectgroepbijeenkomsten.
    • Andere begeleidingsmomenten: projectgroep kan contact opnemen met de eigen tutor of met de (vooraf opgegeven) vaklector via e-mail .
    • Reflectie door de projectgroep (onder begeleiding van tutor).
    • Klassikale bespreking (met feedback) van de resultaten.

    EVALUATIE

    Eerste examenperiode
    • 1) evaluatie van het 'groepsproces' (25% van de punten)
      * criteria
       - gevolgde methodiek
       - teamwerkplan
       - stappenplan om tot product te komen (doelstellingen, bijsturen plan)
       - overeenstemming tussen planning en realisatie
       - taakverdeling 
      - uitvoering taken
       - verwerven van nieuwe kennis (oa voldoende diepgaand opzoekwerk)
       - vergadertechniek
       - omgaan met feedback
       
      middelen
       - projectmap (inhoud: zie instructies algemene cgo-boek)
       - opvolging door tutor
       - reflectievergadering
       - procesassessment (formulier periode 1) 
    •  2) evaluatie van het 'groepsproduct' (25% van de punten)
       - uitwerking van teksten, verslagen, grafieken, … met Word en Excel
       - verslag van alle uitgevoerde berekeningen (berekeningen met Nubel dienen niet in Word of Excel overgetikt te worden)
       - ingrediëntenlijst, receptenfiche en foto van de zelf bereide warme maaltijd
       - voedingswaarde etiket van eigen gerecht (per 100g en per portie)
       - vergelijking voedingswaarde etiket eigen gerecht en kant en klare maaltijd (per 100g en per portie)
       - organoleptische evaluatie van beide warme maaltijden (statistische vergelijking van de individueel ingevulde fiches)
       - aanbeveling voor de casus van de beste keuze maaltijdpatroon

       criteria
       - correctheid van de berekeningen, etiketten, organoleptische fiche 
      - indeling en volledigheid van de projectmap
       - uitvoering en resultaat van de kookopdracht
       
      middelen
       projectmap: beoordeling door de tutor en de projectverantwoordelijke lectoren (vergelijking met re resultaten van de andere groepen)
      * kookopdracht: beoordeling van resultaat door aanwezige lector(en)
    • 3) evalutatie van de individuele bijdrage (25% van de punten)
       criteria
       - aanwezigheid tijdens projectgroepbijeenkomsten
       - actieve inbreng
       - verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden
       - constructieve omgang
       - uitvoeren van taken
       - nakomen van afspraken
       - communicatieve aspecten
       - omgaan met feedback
       
      middelen
       - individuele bijdragen aan projectmap (individuele werkplannen, POP)
       - reflectievergadering
       - 180°feedback: assessment (formulier periode 1) door peers en tutor
    • 4) evaluatie van de tijdens de projectweken veworven cognitieve vaardigheden (25% van de punten) 
      criteria
       correct uitvoeren van alle berekeningen in de context van energiebehoeften
       
      middelen
       - individuele, schriftelijke toets met oefeningen over opstellen van ingrediëntenlijsten, voedingswaarde etiketten en eenvoudige aanbevelingen
    • Afspraak: een student die één van de vier beoordelingsniveaus mist (bvb. afwezigheid op de toets) behaalt voor dit deel een A en krijgt dus de beoordeling A (afwezig) voor het opleidingsonderdeel ‘projecten periode 1’
    • dit cijfer wordt (in consensus) toegekend door de VUP's en tutors van het project op basis van de op de verschillende beoordelingsniveaus verworven punten
    • het totaalcijfer is in principe het gewogen gemiddelde (wegingsfactors staan hierboven vermeld) van de verschillende beoordelingsniveaus, maar kan aangepast worden volgens volgende criteria:
        • een tekort op één van de beoordelingsniveaus
        • afwezigheid tijdens projectactiviteiten
        • niet voldoen aan de vooropgestelde leerdoelen
    • studenten die om ernstige redenen een deel van de projectuitwerking missen, krijgen een individuele regeling (opleidingscoördinator)

    tijd voor examinering
    uren
    2

    %
     
     03,57

    Tweede examenperiode
    • De individuele toets wordt hernomen: deze vragen maken deel uit van de integratieve toets INT3-1 (samenstellen gezonde maaltijd en voedingsvoorlichtingsmodellen).
    • De andere punten worden overgenomen.