ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Onderwijs: secundair onderwijs - 2VOTO - Onderdelen - Wetenschappelijke ondersteuning VV
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: SO:Onderwijs: secundair onderwijs
Code: 20434
Academiejaar: 2009-2010
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Semester 1-2
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 53
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma: deel 2
Examencontract: niet mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): De Ridder Ingrid


 

KORTE OMSCHRIJVING

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

    Algemene beroepsgerichte competenties
      Beroepsspecifieke competenties
      • SO320 Bezit kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes in de vakdomeinen die in de opleiding aan bod komen.

      SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN

      De student kan deze onderwerpen en inhouden begrijpen en reproduceren


      VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
      Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
      geen
      Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
      wetenschappelijke ondersteuning eerste jaar
      Andere begincompetenties
      geen
      LEERINHOUDEN

      module 3: detergenten:

      • vuil
      • emulgerend vermogen
      • schuim
      • oplossend vermogen
      • micellen
      • samenstelling van een detergent
      • optische witmakers,

      module 4:

      1. Levensmiddelenleer:
        1. Productie
        2. Bederf en kwaliteitsachteruitgang
        3. conserveermethoden
        4. additieven en contaminanten
        5. Bederf en kwaliteitsachteruitgang bij bepaalde levensmiddelen
      2. Receptenleer
        1. Processen
          1. eigenschappen van voedingsstoffen
          2.  eiwitten
          3. vetten
          4. sacchariden
          5. emulsies
          6. Maillardreactie
          7. Processen bij deeg
          8. Processen bij groenten en fruit
          9. Processen bij vlees
      3. Technieken

       


      STUDIEMATERIAAL

      eigen cursus

      Niet verplichte literatuur:

      Levensmiddelenleer: C.M.E. Catsberg, G.J.M. Kempen -Van Dommelen uitgeverij HB

      ISBN 90 5574 2406

      receptenleer: Bereidingstechnieken en processen J.G. Van Eden, A.S. Visser, T.F. Visser, A. van de Zedde

      ISBN 90 5574 1485


      WERKVORMEN
      Soort werkvorm uren  

      %

      hoor- en werkcolleges:

      50

       lesuren

        64,10

      practicum en oefeningen:

       lesuren

        00,00

      vormen van groepsleren:

       lesuren

        00,00

      studietijd buiten contacturen:

      25

       klokuren

        32,05

      Verdere toelichting:

      EVALUATIE

      Eerste examenperiode

      detergenten examen wordt afgelegd na module 3  1u schriftelijk

      voeding examen wordt afgelegd na module 4: 2u schriftelijk

      elk onderdeel staat op 50 % van de punten.


      tijd voor examinering
      uren
      3

      %
       
       03,85

      Tweede examenperiode

       

      Let op de volledige leerstof moet hernomen worden

      module 3: 1u

      module 4: 2u