2 Onderwijs: secundair onderwijs - 2VOBI - Onderdelen - Zorg voor voeding module 4 |
|
|
|
O.O. heeft componenten: |
Neen |
Afstudeerrichting: |
SO:Onderwijs: secundair onderwijs |
Code: |
20187 |
Academiejaar: |
2009-2010 |
Type: |
kern |
Niveau: |
uitdiepend |
Programmajaar: |
2 |
Periode binnen het modeltraject: |
Semester 2 |
Aantal studiepunten: |
3 |
Wegingscoëfficient: |
3 |
Totaal aantal contacturen: |
36 |
Totaal studietijd: |
78 |
Deeltijds programma: |
deel 2 |
Examencontract: |
niet mogelijk |
Deliberatie: |
mogelijk |
Vrijstelling of overdracht: |
mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Lodewijks Jan Seghers Annemie
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Uitwerken van menu's met aandacht voor; werkmethode, organisatie, materiaal, hygiëne, ergonomie, tempo, productkennis, presentatie, smaak, temperatuur, creativiteit, enz..
|
|
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- SO102 Is flexibel in denken en handelen.
- SO103 Geeft blijk van verantwoordelijkheidszin.
- SO104 Kan zichzelf kritisch evalueren en ontplooit zich verder.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- SO209 Kan analytisch denken en zich een oordeel vormen.
- SO211 Creatief zijn.
- SO212 Kan organiseren.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
- SO320 Bezit kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes in de vakdomeinen die in de opleiding aan bod komen.
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
Maakt gebruik van de menu en receptenleer om voor elk onderwijsniveau een menu samen te stellen. Kan zelfstandig een menu uitwerken met juist gebruik van materiaal en technieken. Een feestmenu kunnen samenstellen, plannen, organiseren en creatief uitvoeren.
Zorgt dat uitgevoerde opdrachten een verzorgde stijl en overzichtelijke lay-out krijgen. De student kan een organisatieplan en stoomdiagram opstellen in het PC-programma Visio
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
Zorg voor voeding module 2
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
Zorg voor voeding module 3
|
Andere begincompetenties
|
|
LEERINHOUDEN
|
- Menu en receptenleer.
- Receptuur aanpassen en uitschrijven in model.
- Organisatieplan en stroomdigram.
- Budgettering.
- Opstellen van bestellijsten.
|
STUDIEMATERIAAL
|
Plantijn-cursus zorg voor voeding module 3 en 4 Irene van Blommestein, KOOK OOK, Nederlands Voedingsbureau voor voeding, 2008 J.G. van Eden, RECEPTENLEER, Bereidingstechnieken en -processen, HBuitgevers, 2009 - Vaktijdschriften en kookboeken Schoolbib.
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
8
|
lesuren
|
10,26
|
practicum en oefeningen:
|
18
|
lesuren
|
23,08
|
vormen van groepsleren:
|
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
42
|
klokuren
|
53,85
|
Verdere toelichting:
Praktijksessies, onder begeleiding, voorbereide recepten uitwerken.
Therorielessen, organisatie en planning
Verplichte praktijksessies met verplichte voorbereiding (schriftelijk taak).
Reflectie en rapporteren over: organisatie en samenwerking, werktempo, uitgevoerde technieken, , hygiënisch, organoleptisch, ergonomisch, milieubewust en veilig handelen.
Elkaar leren coachen, per les zijn er 2 coachen die zorgen voor het goede verloop van de kookles, de orde en uitvoeren van gemeenschappelijke taken in de keuken.
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
Permanente evaluatie: 40% . Aanwezigheid tijdens de practica is een vereiste om te kunnen slagen * Werk tijdens de les 20% * Opdrachten 20%
Praktisch examen: 20%
Theoretich werk 40%
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Niet mogelijk
|
|
| |
|