ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Onderwijs: secundair onderwijs - 2VOBI - Onderdelen - Zorg voor voeding module 4
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: SO:Onderwijs: secundair onderwijs
Code: 20187
Academiejaar: 2009-2010
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Semester 2
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 36
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma: deel 2
Examencontract: niet mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Lodewijks Jan
Seghers Annemie


 

KORTE OMSCHRIJVING
Uitwerken van menu's met aandacht voor; werkmethode, organisatie, materiaal, hygiëne, ergonomie, tempo,  productkennis, presentatie, smaak, temperatuur, creativiteit, enz..


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • SO102 Is flexibel in denken en handelen.
  • SO103 Geeft blijk van verantwoordelijkheidszin.
  • SO104 Kan zichzelf kritisch evalueren en ontplooit zich verder.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • SO209 Kan analytisch denken en zich een oordeel vormen.
  • SO211 Creatief zijn.
  • SO212 Kan organiseren.
Beroepsspecifieke competenties
  • SO320 Bezit kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes in de vakdomeinen die in de opleiding aan bod komen.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN

Maakt gebruik van de menu en receptenleer om voor elk onderwijsniveau een menu samen te stellen.
Kan zelfstandig een menu uitwerken met juist gebruik van materiaal en technieken. Een feestmenu kunnen samenstellen, plannen, organiseren en creatief uitvoeren.

Zorgt dat uitgevoerde opdrachten een verzorgde stijl en overzichtelijke lay-out krijgen. De student kan een organisatieplan en stoomdiagram opstellen in het  PC-programma Visio


VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
Zorg voor voeding module 2
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
Zorg voor voeding module 3
Andere begincompetenties

LEERINHOUDEN
  • Menu en receptenleer.
  • Receptuur aanpassen en uitschrijven in model.
  • Organisatieplan en stroomdigram.
  • Budgettering.
  • Opstellen van bestellijsten.

STUDIEMATERIAAL
 
  • Plantijn-cursus  zorg voor voeding module 3 en 4      
  • Irene van Blommestein, KOOK OOK, Nederlands Voedingsbureau voor voeding, 2008
  • J.G. van Eden, RECEPTENLEER, Bereidingstechnieken en -processen, HBuitgevers,  2009
  • Vaktijdschriften en kookboeken Schoolbib.


WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

8

 lesuren

  10,26

practicum en oefeningen:

18

 lesuren

  23,08

vormen van groepsleren:

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

42

 klokuren

  53,85

Verdere toelichting:
  • Praktijksessies, onder begeleiding, voorbereide recepten uitwerken.
  • Therorielessen, organisatie en planning
  • Verplichte praktijksessies met verplichte voorbereiding (schriftelijk taak).
  • Reflectie en rapporteren over: organisatie en samenwerking, werktempo, uitgevoerde technieken, , hygiënisch, organoleptisch, ergonomisch, milieubewust en veilig handelen.
  • Elkaar leren coachen, per les zijn er 2 coachen die zorgen voor het goede verloop van de kookles, de orde en uitvoeren van gemeenschappelijke taken in de keuken.

  • EVALUATIE

    Eerste examenperiode
  • Permanente evaluatie:   40% . Aanwezigheid tijdens de practica is een vereiste om te kunnen slagen
     * Werk tijdens de les 20%
     * Opdrachten 20%
  • Praktisch examen:  20% 
  • Theoretich werk 40%  


  • tijd voor examinering
    uren
    10

    %
     
     12,82

    Tweede examenperiode
    Niet mogelijk