ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

3 Chemie - 3BI - Onderdelen - Fermentatietechnologie
  

Component behoort tot O.O.: Biotechnologie
Afstudeerrichting: CH:Chemie
Code: 30183
Academiejaar: 2009-2010
Type: ?
Niveau: ?
Programmajaar: 3
Periode binnen het modeltraject: :--
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 22
Totaal aantal contacturen: 11
Totaal studietijd: 28,6
Deeltijds programma:
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Soetaert Anneleen


 

KORTE OMSCHRIJVING

Bij fermentatieprocessen worden microörganismen zoals bacteriën, schimmels en gisten ingezet in de productie van bruikbare stoffen op industriële schaal. Ze kunnen vitaminen, biobrandstoffen, geurstoffen, geneesmiddelen en enzymen produceren.

Deze microörganismen komen in de natuur wijdverspreid voor waar ze echter zelden optimale groei omstandigheden treffen. Tijdens de industriële fermentaties worden de optimale voorwaarden  (voedingsstoffen, pH, temperatuur,...) gecreëerd voor de groei van deze organismen en de vorming van nuttige producten. Bovendien kan via gentechnologische technieken het genetisch materiaal van deze microörganismen gewijzigd worden waardoor een heel gamma van nuttige metabolieten en enzymen geproduceerd kunnen worden.

In deze cursus is het de bedoeling de kweekomstandigheden van industriële fermentaties te belichten alsook een aantal praktische voorbeelden.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

    Algemene beroepsgerichte competenties
    • CH237 gebruikt informatiebronnen kritisch
    Beroepsspecifieke competenties

      SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN

      De student kan na deze lessenreeks:

      1. Het begrip witte biotechnologie situeren en een aantal voorbeelden uit het dagelijks leven aanhalen.
      2. Soorten kweek-principes en type bioreactoren opnoemen.
      3. De componenten van de industriële fermentatie media beschrijven.
      4. Inzicht in controle en sturing van de fermentatieprocessen hebben.
      5. Enkele toepassingen van fermentatie met betrekking tot metabolic engineering en het onderliggend principe uitleggen.
      LEERINHOUDEN
      • Industriële of witte biotechnologie
        • Definitie
        • Fermentatie processen: micro-organismen met nuttige metabolieten en biomassa
        • In het dagelijkse leven
      • Industriële fermentatie
        • Upscaling: van erlenmeyer tot 500.000l reactor
        • Microbiële kweekprincipes: batch, fed batch, chemostat
        • Type bioreactoren
        • Controle en sturing van het fermentatieproces: (o.a. O2, CO2, pH, zuur, base, T, roersnelheid, schuimvorming, influent, effluent) 
           
      • Protocol van een aerobe E. coli batch fermentatie en een gistfermentatie 
         
      • Metabolic Engineering 
         
      • Downstream Processing
         

      STUDIEMATERIAAL

      Cursus 'Fermentatietechnologie' - auteur: Anneleen Soetaert - Plantijn Hogeschool 2009.


      WERKVORMEN
      Soort werkvorm uren  

      %

      hoor- en werkcolleges:

      10

       lesuren

        32,26

      practicum en oefeningen:

      0

       lesuren

        00,00

      vormen van groepsleren:

      0

       lesuren

        00,00

      studietijd buiten contacturen:

      20

       klokuren

        64,52

      Verdere toelichting:

      EVALUATIE

      Eerste examenperiode
      Toetsing INT7-3, tijdens de examenperiode
      a. het examen is schriftelijk
      b. op het examen worden zowel kennis-, inzichts- als toepassingsvragen gesteld en gepeild naar het redeneervermogen van de student.

      tijd voor examinering
      uren
      1

      %
       
       03,23

      Tweede examenperiode

      2de zittijd: analoog examen als in 1ste zittijd.