ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Bedrijfsbezoeken/10
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: HM:Hotelmanagement
Code: 3HM06
Academiejaar: 2009-2010
Type: kern
Niveau: gespecialiseerd
Programmajaar: 3
Periode binnen het modeltraject: Module 10
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 29
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma: deel 1
Examencontract: niet mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Holthof Christian
Lanckriet Carlos


 

KORTE OMSCHRIJVING

De studenten maken kennis met de diverse beleidsaspecten van de horecasector. Dit gebeurt aan de hand van gastcolleges en bedrijfsbezoeken.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • HM102 Hij kan op systematische wijze de nodige informatie verzamelen en analyseren.
  • HM108 Ingesteldheid tot levenslang leren.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • HM209 Hij kan samenwerken met collega's, hij functioneert goed in teamverband, hij kan inspireren en aanmoedigen om samen een optimale prestatie te leveren.
  • HM217 Kritische ingesteldheid: hij kan op basis van normen afstand nemen van ideeën, opvattingen,... en alternatieven stellen. Hij kan met de nodige kritische zin oplossingen bekijken en is in staat daar waar nodig correcties aan te brengen.
Beroepsspecifieke competenties
  • HM319 Hij beseft de noodzaak tot levenslang leren, hij heeft veel aandacht voor de evoluties in de hospitalitysector maar ook een brede maatschappelijke interesse. Hij kan zijn eigen leerproces aansturen.
  • HM320 Hij kan leiding geven aan de gastvrijheidsoperaties: hij zorgt ervoor dat het gastvrijheidsaanbod op de juiste manier en volgens de vastgelegde eisen aan de gasten worden geleverd (rekeninghoudend met maximale klantentevredenheid en optimaal rendement).
  • HM321 Hij kan bestaande F&B-, accommodation-, front-office- en housekeepingoperaties analyseren, verbeteringen ontwerpen en implementeren rekeninghoudend met recente inzichten en nieuwe technologieën in de hospitality industry.
  • HM325 Hij beheerst de belangrijkste financiële instrumenten (boekhouding, kostprijsanalyse, jaarrekening, ..). Hij is competent in het analyseren en beoordelen van de financiële situatie van de afdeling/de onderneming. Hij kan een onderneming doorlichten met het oog op optimalisering van de bedrijfsprocessen. Hij houdt rekening met de wettelijke kaders waarbinnen de onderneming dient te functioneren.
  • HM327 Hij is competent in het herkennen en analyseren van een aantal strategische vraagstukken, hij kan keuzes maken die de toekomstige strategische richting van de afdeling/ de onderneming bepalen.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • De studenten hebben inzicht in de organisatie en in managementsystemen van bedrijven en in de verschillen in bedrijfscultuur van uiteenlopende bedrijven. 
  • De student kan de theoretische kennis bij confrontatie met de realiteit evalueren.
  • De student kan zich aan de gangbare omgangsvormen en normen van de bedrijven aanpassen.
  • De student kan zich inleven in een reële bedrijfssituatie en zich toekomstgericht ontplooien.

VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
Alle opleidingsonderdelen van 1HM en 2HM.
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
De studenten hebben alle voorafgaande opleidingsonderdelen in het derde jaar gevolgd.
Andere begincompetenties
geen
LEERINHOUDEN

Bezoeken en uiteenzettingen 


STUDIEMATERIAAL

Seminarieverslagen door studenten via een beurtrol

Persoonlijke notities


WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

27

 lesuren

  29,35

practicum en oefeningen:

0

 lesuren

  00,00

vormen van groepsleren:

0

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

63

 klokuren

  68,48

Verdere toelichting:

Hoorcolleges en bezoeken.

Het bedrag voor bedrijfsbezoeken van € 240 wordt betaald ten laatste op vrijdag 30 oktober 2009 (verdere info via instructies). Bij niet betaling op vrijdag 30 oktober neemt de student geen deel aan het opleidingsonderdeel bedrijfsbezoeken en bijgevolg is er geen evaluatie voorzien voor het opleidingsonderdeel bedrijfsbezoeken. Voor persoonlijke financiële regelingen gelieve het secretariaat te contacteren. 

 


EVALUATIE

Eerste examenperiode
Er worden 10 punten toegewezen voor het schriftelijk kennisexamen (gesloten boek), 6 punten zijn voorzien voor het verslag en 4 punten worden voorzien voor aanwezigheid. Afspraken in verband met seminaries, verslaggeving en aan- en afwezigheden worden schriftelijk in het begin van het academiejaar bekendgemaakt.

tijd voor examinering
uren
2

%
 
 02,17

Tweede examenperiode

Voor de tweede zittijd wordt er een schriftelijk kennisexamen (gesloten boek) op basis van de verslagen en de eigen notities van de seminaries voor het derde jaar voorzien. De punten in verband met de verslagen en de aanwezigheden worden overgedragen van de eerste zittijd naar de tweede zittijd.