ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Hotelmanagement - 2HM - Onderdelen - Recht/6
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: HM:Hotelmanagement
Code: 2HM06
Academiejaar: 2009-2010
Type: kernondersteunend
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Module 6
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 43
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma: deel 1
Examencontract: mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Waumans Peter


 

KORTE OMSCHRIJVING

De relevante hoofdstukken uit het Burgerlijk Wetboek worden besproken met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de rechtspraak.

Eveneens het Wetboek van Koophandel en andere handelsrechtelijke aspecten aangevuld met specifieke wetten worden besproken.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
  • HM102 Hij kan op systematische wijze de nodige informatie verzamelen en analyseren.
  • HM103 Vermogen tot kritische reflectie, zowel op eigen gedrag en functioneren als naar voortgang en resultaten van het werkproces.
  • HM104 Planmatig en op een creatieve wijze oplossingen tot stand brengen.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • HM209 Hij kan samenwerken met collega's, hij functioneert goed in teamverband, hij kan inspireren en aanmoedigen om samen een optimale prestatie te leveren.
  • HM210 Hij merkt problemen op, analyseert ze grondig en probeert creatief tot oplossingen te komen.
  • HM212 Hij kan efficiënt opdrachten uitvoeren binnen een bepaald kader, werkt doelgericht om een zo optimaal mogelijk resultaat te bekomen (productief).
  • HM213 Hij is pro-actief, pakt problemen aan en neemt zelf initiatieven, wacht niet op instructies.
  • HM214 Hij heeft oog voor zowel interne als externe veranderingen en anticipeert hierop, hij stelt zich soepel op.
  • HM215 Hij kan zelfstandig werken en wil verantwoordelijkheid nemen voor eigen gedrag en genomen beslissingen.
  • HM217 Kritische ingesteldheid: hij kan op basis van normen afstand nemen van ideeën, opvattingen,... en alternatieven stellen. Hij kan met de nodige kritische zin oplossingen bekijken en is in staat daar waar nodig correcties aan te brengen.
Beroepsspecifieke competenties
  • HM319 Hij beseft de noodzaak tot levenslang leren, hij heeft veel aandacht voor de evoluties in de hospitalitysector maar ook een brede maatschappelijke interesse. Hij kan zijn eigen leerproces aansturen.
  • HM320 Hij kan leiding geven aan de gastvrijheidsoperaties: hij zorgt ervoor dat het gastvrijheidsaanbod op de juiste manier en volgens de vastgelegde eisen aan de gasten worden geleverd (rekeninghoudend met maximale klantentevredenheid en optimaal rendement).
  • HM325 Hij beheerst de belangrijkste financiële instrumenten (boekhouding, kostprijsanalyse, jaarrekening, ..). Hij is competent in het analyseren en beoordelen van de financiële situatie van de afdeling/de onderneming. Hij kan een onderneming doorlichten met het oog op optimalisering van de bedrijfsprocessen. Hij houdt rekening met de wettelijke kaders waarbinnen de onderneming dient te functioneren.
  • HM327 Hij is competent in het herkennen en analyseren van een aantal strategische vraagstukken, hij kan keuzes maken die de toekomstige strategische richting van de afdeling/ de onderneming bepalen.
  • HM330 Organisatievermogen: hij kan delegeren, hij volgt zijn dossiers correct op, hij hanteert een correct tijdsmanagement

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN

Via basisregels van het Burgerlijk Recht en Handelsrecht in staat zijn een eigen zaak op te starten of over te nemen of af te sluiten, alsook de belangrijkste contracten weten af te sluiten. Zoals koop ,huur, lening bewaargeving dading lastgeving dienstverlening,....

Via handelsrecht en econmische regelmentering de procedures korrekt toepassen om zonder vertraging en/.of boetes een Horecazaak te beheren.


VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

geen


Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

Andere begincompetenties

Goed analytisch vermogen

Goed redeneervermogen om een oplossing praktijkgericht aan te pakken


LEERINHOUDEN
  • Burgerlijk recht: bijzondere overeenkomsten en aansprakelijkheid 
  • Handelsrecht: zie inhoudstafel leerboek

     


  • STUDIEMATERIAAL

    Bijzondere overeenkomsten in kort bestek, Carette, Hoekx en Vanhove, Intersentia, ISBN nummer:

    978-90-5095-734-2.

    Handels - Economisch Recht in Hoofdlijnen, Dirix, Montangie en Vanhees, Intersentia, ISBN nummer:

    978-90-5095-831-8.

    PPT van de lector en andere data

    De colleges worden voorbereid op basis van bovenstaande boeken !

    Andere boeken, zelf deze vermeld op de boekenlijst, zijn bijkomstig !


    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    25

     lesuren

      58,14

    practicum en oefeningen:

    17

     lesuren

      39,53

    vormen van groepsleren:

    0

     lesuren

      00,00

    studietijd buiten contacturen:

    0

     klokuren

      00,00

    Verdere toelichting:

    Hoorcolleges afgewisseld met een paar praktische taken, toegepast op de opleiding Hotelmanagement

    Verplichte aanwezigheid.

    Week N° 49; van 30 november - 4 december 2009 geen college. Student zal door zelfstudie de contracten huur, lastgeving, aanneming en dading voorbereiden aan de hand van het leerboek tegen de volgende week. De student krijgt in week n° 50 de gelegenheid vragen te stellen over de voorbereide materie.

    In week n° 49 zal de student casussen handelsrecht voorbereiden tegen week n° 50.

    De leerstof wordt door de student per moduleweek voorbereid. De geziene leerstof wordt door de student thuis verder geanalyseerd.

    VERPLICHTE vraagstelling tijdens de colleges door de student.

     

     


     


    EVALUATIE

    Eerste examenperiode

    Mondeling examen:

    1 hoofdvraag op 10 punten en twee bijvragen elk op 5 punten = 20 punten

    10 minuten voorbereiding en 10 minuten mondelinge verdediging = 20 minuten per student.


    tijd voor examinering
    uren
    1

    %
     
     02,33

    Tweede examenperiode

    idem dan in eerste examenperiode.