ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Hotelmanagement - 2HM - Onderdelen - Bedrijfseconomie/6
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: HM:Hotelmanagement
Code: 2HM05
Academiejaar: 2009-2010
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: Module 6
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 46
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma: deel 1
Examencontract: mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Holthof Christian


 

KORTE OMSCHRIJVING
Het vak bedrijfseconomie is een inleidende cursus m.b.t. een aantal economische begrippen. Er wordt aandacht besteed aan vraag en aanbod, aan kostprijsberekening en break-even analyses. Tevens wordt er in beperkte mate gefocust op de actuele economische situatie.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
  • HM108 Ingesteldheid tot levenslang leren.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • HM212 Hij kan efficiënt opdrachten uitvoeren binnen een bepaald kader, werkt doelgericht om een zo optimaal mogelijk resultaat te bekomen (productief).
  • HM217 Kritische ingesteldheid: hij kan op basis van normen afstand nemen van ideeën, opvattingen,... en alternatieven stellen. Hij kan met de nodige kritische zin oplossingen bekijken en is in staat daar waar nodig correcties aan te brengen.
Beroepsspecifieke competenties
  • HM325 Hij beheerst de belangrijkste financiële instrumenten (boekhouding, kostprijsanalyse, jaarrekening, ..). Hij is competent in het analyseren en beoordelen van de financiële situatie van de afdeling/de onderneming. Hij kan een onderneming doorlichten met het oog op optimalisering van de bedrijfsprocessen. Hij houdt rekening met de wettelijke kaders waarbinnen de onderneming dient te functioneren.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • De student kan een aantal elementaire bedrijfseconomische begrippen toepassen.
  • De student heeft een elementair inzicht in kostprijsberekening in de hotelsector.
  • De student kan een eenvoudig break-even punt uitrekenen.
  • De student kan een economisch artikel in de krant lezen.
  • Beroepsspecifieke competentie: beheersing van kostprijsberekening.

VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

Geslaagd zijn voor boekhouden (1ste jaar hotelmanagement).

Geslaagd zijn voor reception en housekeeping (1ste jaar hotelmanagement).


Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

Andere begincompetenties

Elementaire kennis van boekhouden.


LEERINHOUDEN
  • Vraag en aanbod
  • Full costing
  • Activity Based Costing
  • Standaardkostprijs
  • Prijzettingsmethodes
  • Algemene economische lectuur

STUDIEMATERIAAL
  • C., Holthof, Bedrijfseconomie voor de hotelsector, Garant, Antwerpen/Apeldoorn. 
  • Aanvullende nota's
  • P., De Grauwe, Waar gaat het naartoe met onze economie?, Lannoo, 2006, 242 blz. (verplichte lectuur).

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

28

 lesuren

  29,91

practicum en oefeningen:

14

 lesuren

  14,96

vormen van groepsleren:

0

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

47.6

 klokuren

  50,85

Verdere toelichting:
  • Hoorcolleges
  • Oefeningensessies (verplichte aanwezigheid, bij afwezigheid worden er minpunten toegekend (per oefensessie een minpunt van 0,5 tot maximum 2 minpunten))

EVALUATIE

Eerste examenperiode
Schriftelijk examen (oefeningen  + theorie (kennisvragen) + 2 vragen uit verplichte lectuur)

tijd voor examinering
uren
4

%
 
 04,27

Tweede examenperiode
Schriftelijk examen (oefeningen + theorie (kennisvragen)  + 2 vragen uit verplichte lectuur)